CASA SOLO arquitectos

Nou Heliport Hospital Vall d’Hebron

Barcelona, España

Localització

Barcelona, España

Promotor

Infraestructures.cat – Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Estat

Construït 2021

Superfície

1.634m²

Autors

Bernat M. Gato Blanco
Roger Pernas Vallès

Equip

Mariel·la Agudo
Toni Santamaria

El nou heliport a la coberta de l’Edifici de Traumatologia i Cremats de l’Hospital Vall d’Hebron millora i facilita el servei d’emergències mèdiques amb helicòpter (HEMS).

Per això es disposa d’una plataforma elevada dimensionada per a l’aterratge i l’enlairament dels helicòpters mèdics més moderns al nivell de la coberta de l’edifici de Traumatologia/Cremats. Aquesta solució permet reduir la maniobra i el nombre de transferències dels pacients que arriben a l’hospital mitjançant helicòpter.

La proposta consisteix en una nova torre metàl·lica independent, modular i compacta, sobre la qual es disposa la nova helisuperfície connectada mitjançant una nova passarel·la al renovat nucli d’ascensors munta-llits de l’edifici existent. Es tracta d’un model econòmic i eficient que no afecta l’estructura ni l’activitat assistencial de l’edifici a mantenir.

Una nova escala d’emergència dins l’estructura rectangular de suport del nou heliport garanteix i millora la seguretat i l’evacuació d’incendis de l’edifici de traumatologia.

La nova helisuperfície és una plataforma ventilada de perfils d’Alumini sobre una estructura d’acer. Aquesta solució es revela com una alternativa cost-efectiva, aportant una gran lleugeresa alhora que una llarga vida operativa del conjunt i baix cost de manteniment.

La plataforma es troba elevada 4,30m sobre la coberta de l’edifici de Traumatologia, una separació que configura la solució de “plataforma ventilada”, garantint l’absència de turbulències a la superfície de l’heliport. D’aquesta manera s’aconsegueix una màxima operativitat i seguretat a l’operació aeronàutica, un aspecte molt apreciat pels pilots del servei del SEM.