CASA SOLO arquitectos

Reforma Hospital Verge del Toro

Maó, Menorca, España

Localització

Maó, Menorca, España

Promotor

Direcció General del Servei de Salut de les Illes Balears (IBSALUT)

Estat

En construcció

Superfície

9.207 m²

Autors

Bernat M. Gato Blanco
Roger Pernas Vallès
Joan Enric Vilardell

Equip

Patricia Lafuente
Andrea Ferrés
Pablo Salvadores
Toni Santamaria
Maria Teresa Crincoli

La reforma de l’antic Hospital Verge del Toro de Maó permetrà la seva reutilització com a Hospital Sociosanitari.

El nou centre, ubicat en un edifici emblemàtic de l’illa dels anys 50, proposa un redisseny que respon als principis de flexibilitat i modularitat necessaris per fer front a futures necessitats. La reforma preveu la conservació tant de l’escala original com de l’entrada principal. Des del vestíbul principal s’accedirà a les àrees de recepció i atenció als usuaris, que controlaran directament l’accés i les circulacions entre les plantes i l’hospital de dia.

A causa de les particularitats pròpies de l’edifici, a les plantes primera, segona, tercera i quarta, se situarà el màxim nombre d’habitacions – 60 entre dobles i individuals – al llarg de la façana sud, en contacte estret amb les zones de treball del personal. La cinquena planta estarà dedicada a àrea administrativa i de treball dels facultatius, i la planta semisoterrani acollirà els usos més logístics del centre.

El projecte destaca pel seu plantejament sobre la contribució terapèutica dels antics jardins de Bellavista en el tractament de les malalties cròniques i la rehabilitació i la recuperació dels seus usuaris. La recuperació del recinte enjardinat es realitzarà mitjançant la combinació de diferents àmbits especialitzats: per una banda, es proposen uns jardins dedicats a lestimulació dels sentits el perímetre amb vista al port.

D´altra banda, es proposa la creació d´un circuit d´instal·lacions a l´aire lliure per a la pràctica exterior de la fisioteràpia, desenvolupat al llarg d´un recorregut que voreja un espai central on es conservarà la flora existent. Les zones enjardinades es completen amb àrees de calma, relaxació i per a la pràctica de l’horticultura com a part de les teràpies ocupacionals que es desenvoluparan al nou centre.