CASA SOLO arquitectos

Nou Hospital de Tercer Nivell El Alto Sur

El Alto, Bolívia

Localització

El Alto, Bolívia

Promotor

Ministerio de Salud, Gobierno de Bolivia. Financiat pel Banco Interamericano de Desarrollo (BID)

Estat

Construït

Superfície

21.300 m²

Autors

Bernat M. Gato Blanco
Roger Pernas Vallès

Equip

Patricia Lafuente Carrasco
Mario Ramírez
Jesús Subirana
Maria José Escuder
Mariel·la Agudo Gangolells

El nou Hospital de Tercer Nivell El Alto Sur s’emmarca dins del Projecte de millora de l’accés a serveis hospitalaris per al qual el Govern de Bolívia va rebre finançament del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID).

El projecte inclou la consultoria per a l’assistència tècnica i fiduciària, transferència de coneixement i capacitats, disseny i supervisió d’obres i d’equipament hospitalari per a la posada en marxa d’un nou hospital de tercer nivell a l’Alto Sur, amb especialitat oncològica. El projecte ha estat desenvolupat en consorci amb PGI Engineering i Antares Consulting.

El terreny on s’implanta l’Hospital de Tercer Nivell de El Alto Sur es troba ubicat dins la unitat Piedemonte, a l’interior d’una àrea ja intervinguda i urbanitzada, i presenta un pendent lleu. Dues zones es reserven com a espai per a futures ampliacions quedant aquestes als extrems est i oest de l’edifici.

S’opta per un edifici compacte, monobloc, amb patis a l’interior per portar la llum natural a les zones més internes de l’edifici.

L´hospital compta amb una capacitat de 154 llits i amb els serveis propis d´un hospital de tercer nivell amb especialitat oncològica: Emergències, UCI, Bloc Quirúrgic (4 quiròfans), Bloc Obstètric, Unitat de Neonatologia, Imatge (amb TC i Ressonància Magnètica), Teràpia Física i Rehabilitació, Àrea d’Atenció Oberta (Consultes), Hospital de Dia Oncològic, Radioteràpia (2 acceleradors), Braquiteràpia i Medicina Nuclear (2 gammacàmeres).

En el disseny dels espais interiors i exteriors s’han tingut elements i sistemes d’acord amb les cultures tradicionals de la regió.