El procés d’elecció d’un terreny per construir un hospital és un dels primers passos en el procés de disseny i construcció de centres sanitaris d’obra nova. Es tracta d’una fase que requereix especial atenció ja que aconseguir un solar adequat facilita molt el procés de disseny i construcció posterior.
Per a això és important fer una anàlisi dels diferents paràmetres que influeixen en l’elecció d’un terreny per construir un hospital.
Ubicació del solar
En primer lloc hem d’estudiar tot un seguit de factors referents a la localització del solar i als elements que l’envolten i afecten.
Teixit urbà i social
El teixit urbà que composa cada barri varia en funció de la tipologia edificatòria i l’estructuració dels espais lliures.
En el moment de triar un terreny per construir un hospital és important comprovar les característiques que presenta el barri, com la densitat de població, si compta amb jardins o espais verds, la tipologia i quantitat dels edificis públics de què compta o el perfil de les persones que l’habiten.
En aquest sentit serà interessant optar per zones residencials on hi hagi demanda d’hospitals, o bé zones més aïllades però amb una bona connectivitat. També resultarà imprescindible l’anàlisi urbana dels hospitals existents més propers, per veure quins serveis sanitaris són més necessaris a la zona.
A més, si el solar compta amb zones verdes properes, serà un factor positiu que complementarà el centre sanitari.
Accessibilitat en transport públic i privat
Juntament amb l’anàlisi del teixit urbà i social és essencial buscar un terreny per construir un hospital que compti amb una bona accessibilitat, tant en transport públic com privat.
En aquest sentit, la connectivitat amb transport públic cobrarà especial importància ja que permetrà l’accés a l’hospital a tots els col•lectius, puguin o no mobilitzar-se en un vehicle privat.
Morfologia del terreny per construir un hospital
Un cop fet l’estudi urbà i sociològic de la zona, ens centrarem en les característiques del propi solar.
Dimensió
La dimensió d’un terreny per construir un hospital és un punt clau en el moment de seleccionar el solar adequat. Es tracta d’edificacions de gran magnitud que necessiten grans superfícies per poder desenvolupar bé tot el programa funcional.
No obstant els metres quadrats necessaris variaran molt en funció de si anem a construir un centre hospitalari complet, una clínica especialitzada o bé un centre sociosanitari, entre d’altres.
Per exemple, podem trobar hospitals a solars de 6.000m², d’altres que ocupen una superfície de 30.000m² i fins i tot alguns de major extensió en 90.000² de terreny. Aquesta magnitud oscil•larà en funció del teixit urbà en què ens trobem, la quantitat d’altures que sigui possible edificar, la compacitat de l’edifici o la necessitat o no d’incloure espais exteriors o zones d’aparcament en superfície pròpies de l’hospital.
Topografia
Pel que fa a la topografia és essencial conèixer els límits reals així com el pendent del terreny, a través d’un aixecament topogràfic.
Cal tenir en compte que a major pendent major complicació d’excavacions i murs de contenció que poden incrementar el cost de les cimentacions i del total de la construcció.
A més, el pendent del terreny per construir un hospital també està estretament relacionat amb el subsòl ja que no és el mateix un terreny en pendent amb un subsòl resistent que un amb subsòl tou que no suporti pes. D’aquesta manera, el pitjor dels casos seria un terreny amb molt pendent en què el substrat resistent es trobi a molta profunditat.
No obstant això, en alguns casos, el pendent també pot convertir-se en un avantatge ja que ens pot permetre construir un hospital esglaonat i adaptat al terreny, adossant una part del mateix al terreny natural per obtenir, d’aquesta manera, un millor funcionament tèrmic.
Orientació i insolació
Juntament amb la topografia i la dimensió també és important considerar l’orientació i la insolació del terreny per construir un hospital, és a dir, la incidència de radiació solar que rep el terreny.
Aquest paràmetre variarà en funció de si ens trobem a la vessant nord o sud d’una zona muntanyosa, la quantitat de vegetació existent al voltant del terreny o l’ombra que puguin projectar les edificacions veïnes.
Pel que fa a l’orientació, sempre és preferible optar per orientacions sud o sud-est per tenir el màxim de llum natural i obtenir espais lluminosos dins del centre sanitari.
Presència de vegetació
La vegetació pot jugar un paper molt important en el disseny d’una hospital ja que pot actuar com a barrera acústica, visual o ombra natural davant la radiació solar excessiva, tal com vam explicar en el nostre anterior article sobre paisatgisme en hospitals.
La vegetació existent també ens donarà pistes sobre la presència d’aigua i els vessaments del terreny. Les zones amb més presència de vegetació i arbustos seran probablement on s’acumuli o passi de forma subterrània una veta d’aigua.
Característiques del subsòl
Una altra de les comprovacions més importants abans de comprar un terreny per construir un hospital serà l’estat del subsòl i la seva composició.
La presència d’aigua en el terreny també afecta i s’ha de considerar en el plantejament d’un hospital, sobretot en relació als fonaments. Per això hem de controlar l’existència de vessaments d’aigua, així com el grau d’humitat del terreny o el nivell freàtic, dades que trobarem en l’estudi geotècnic.
L’estudi geotècnic a més de detectar el nivell freàtic també contemplarà les característiques del subsòl, és a dir, la composició de les diferents capes del terreny de menys a més profunditat.
Proximitat d’agents contaminants
Juntament amb el teixit urbà i social i la morfologia del solar, ens agradaria destacar la presència d’agents contaminants en relació a l’elecció d’un terreny per construir un hospital.
Es tracta d’emissors de contaminació acústica, lumínica o electromagnètica. Malgrat que triem materials aïllants i dissenyem l’hospital per crear espais tranquils per als pacients, sempre ajudarà comptar amb un entorn més saludable a nivell de contaminació.
Per això hem d’evitar zones pròximes a centres d’oci de gran magnitud, indústries, grans vies de trànsit rodat, antenes de telefonia mòbil, xarxes de telecomunicacions, o radar, subestacions elèctriques o línies d’alta tensió. D’aquesta manera evitarem una sobreexposició a agents nocius per a la salut de tots els usuaris del centre sanitari.
Normativa i estat legal del terreny
Finalment, destacar la importància de la normativa i estat legal del terreny per construir un hospital. Cal estudiar bé aspectes com la normativa aplicable als límits del solar, l’estat de deutes, les possibles afectacions urbanístiques o l’edificabilitat i ocupació d’un terreny.
———-
Com sempre, finalitzar recordant el compromís de CASA SOLO amb el disseny i construcció dels espais sanitaris actuals i del futur.
Com a arquitectes, el nostre treball pot contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients, familiars i professionals, mitjançant la implementació del funcionament i estructura dels espais hospitalaris.