ESP | CAT | ENG |

Reforma del Hospital Verge del Toro, a Maó

Emplaçament: Maó, Menorca
Data: 2020
Superfície: 8.325 m²
Col·laborador: Joan-Enric Vilardell
Promotor: Conselleria de Salut de les Illes Balears
Estat: Projecte
Tipologia: Reforma/Amplicació, Hospital, Socio-sanitari

La proposta respon a l’objectiu de la recuperació de l’edifici i de l’entorn de l’antic hospital, per satisfer els objectius i especificacions de el Pla Funcional d’Usos previstos per al nou equipament públic. El projecte destaca pel seu plantejament sobre la contribució terapèutica dels antics jardins de Bellavista en el tractament de les malalties cròniques i o la rehabilitació i recuperació dels seus usuaris.

El nou centre, ubicat en un edifici emblemàtic de l’illa dels anys 50, proposa un re-disseny que respon als principis de flexibilitat i modularitat necessaris per afrontar futures necessitats. La reforma, que preveu la conservació tant de l’escala original com de l’entrada principal, inclourà una zona d’aparcament exterior. Accedint a vestíbul principal hi haurà les àrees de recepció i atenció als usuaris, que controlaran directament l’accés i les circulacions entre les diferents plantes i l’hospital de dia. Es realitzarà un doble accés des de la plataforma creada per la coberta de pati de llevant o àrea de jardins i d’aparcaments per al personal, mentre que la planta semisoterrani acollirà els usos més logístics de centre.

A causa de les particularitats pròpies de l’edifici, a les plantes primera, segona, tercera i quarta, s’aposta per situar el màxim nombre d’habitacions – 60 entre dobles i individuals – al llarg de la façana sud, en estret contacte amb les zones de treball amb el personal, localitzades a la part interior del corredor central que organitza l’accessibilitat a les dependències. La cinquena planta estarà dedicada a àrea administrativa i de treball dels facultatius.

La recuperació del recinte enjardinat es realitzarà mitjançant la combinació de diferents àmbits especialitzats: d’una banda, es proposen uns jardins dedicats a l’estimulació dels sentits (vista, olfacte, etc.) organitzats mitjançant un sistema de curta-vents al perímetre amb vistes al port. D’altra banda, la proposta proposa la creació d’un circuit d’instal·lacions a l’aire lliure per a la pràctica exterior de la fisioteràpia, desenvolupat al llarg d’un recorregut que voreja un espai central on es conservarà la flora existent. Les zones enjardinades es completen amb àrees de calma, relaxació i per a la pràctica de l’horticultura com a part de les teràpies ocupacionals que es desenvoluparan en el nou centre.

CASA SOLO_Render exterior

CASA SOLO_Vista exterior

Comments : Off
About the Author