Des de l’inici de la nostra col·laboració amb la Paulina Ballbè al 2017, CASA SOLO ha treballat per a dirigir la seva atenció a un sector creixent de la població: la gent gran i persones amb demència. Si bé no és necessari arribar a certa edat per a experimentar diversitat física o mental, la població Sènior representa un gruix important de persones amb demandes diferents a les que estem acostumats. Si dissenyem per a respondre millor a les seves necessitats, ens beneficiem tots alhora perquè els entorns s’enriqueixen tant en confort com en seguretat, sense que es produeixi un augment significatiu dels costos de construcció i interiorisme.
Proposta d’una clínica privada a Casablanca. Imatge il·lustrativa amb alguns aspectes importants relacionats amb el disseny amable amb la gent gran, com ara: evitar brillantors i reflexos en les superfícies, sobretot al paviment; procurar una atmosfera càlida i acollidora evitant ambients que puguin ser hostils per a l’usuari; assegurar vistes i accessos a espais exteriors verds; contrastar altament els elements respecte el fons, facilitant la seva detecció i utilització; o la incorporació de fites de referència a través de l’art per promoure la memorització i orientació.
Avui dia, i després d’un temps d’estudi necessari, podem dir que comptem amb una eina que ens servirà per a introduir millores a l’arquitectura dels nostres projectes en relació al disseny per a gent gran i amb demència. Passarem de la teoria a la pràctica, a més, prenent com a referència els millors espais de salut existents al món projectats i organitzats amb el concepte “Age-Friendly” (amable amb la vellesa). És important que aquestes “adaptacions” cada cop més es vagin convertint en un “estàndard” inclòs a la norma per fer-la compatible amb una bona convivència entre persones amb percepcions heterogènies de l’entorn. Existeix el Disseny Universal com a tal? Potser no, però ens podem apropar, i a Casa Solo dirigim les forces a assolir-lo. Amb aquest objectiu, des del departament d’investigació de CASA SOLO, hem elaborat una guia de requisits arquitectònics que reuneix, per ara, tot el tractat als principals documents de referència internacional, d’entre altres materials. A les dades extretes, hem afegit la nostra pròpia experiència i idees, sempre contrastades pels usuaris directes, i que seguirem contrastant en els processos de co-creació Age-Friendly que implementarem.
Aquest document no només ens serveix per projectar, sinó per revisar projectes anteriors, aprendre dels errors i reforçar la efectivitat dels nostres objectius, en concordança amb la nostra filosofia de disseny basat en l’evidència. En aquest sentit, ja hem començat a analitzar amb aquesta eina un parell de projectes construïts anteriorment. Volem difondre les conclusions extretes i tanmateix donar-les a conèixer en l’àmbit acadèmic mitjançant la col·laboració de CASA SOLO amb la BSM-Universitat Pompeu Fabra, en el marc del Postgrau en Active&Healthy Ageing Project Management. Els requisits arquitectònics que s’esmenten giren al voltant de temes tals com l’accessibilitat universal, la prevenció de caigudes, augmentar punts de recolzament, una bona orientació espaial però també temporal, la personalització i apropiació de l’espai, ajudar a l’autonomia i independència, disminució de l’estrès, recursos que reforcin la memòria, treballar la estimulació sensorial d’una manera equilibrada, la utilització de materials de composició natural, promoure la interacció social i el compromís participatiu en comunitat, etc.
Tot això, amb el propòsit d’intentar minimitzar al màxim els sentiments de por, frustració, inseguretat i incomoditat; i promoure l’alegria, la tranquil·litat, l’afectivitat, el resguard i l’apoderament. La finalitat és aconseguir unes condicions espaials i ambientals òptimes per a la curació, inclús en situacions de gran vulnerabilitat i/o fragilitat, aparegudes amb més freqüència a les persones de més edat. Des de l’equip, volem fer ressò de les immenses possibilitats de l’arquitectura com a recurs terapèutic, més enllà de la seva funcionalitat. Deurien ser considerats en major mesura els efectes psicològics i neurològics que té en nosaltres l’espai, és a dir, que tot el que percebem a través dels nostres sentits influeix i condiciona el nostre organisme i conducta de manera inevitable i directa. Apel·lem per aquest motiu a la responsabilitat i defensem respondre a la necessitat d’habitar espais sans, saludables i curatius d’una manera totalment holística, posant per davant la experiència vivencial de l’usuari.
En definitiva, des de CASA SOLO seguirem treballant per assolir l’excel·lència en l’àmbit sanitari i per això creiem que, a més, hem de ser “gerontològicament sensibles”, estudiant i aprenent cada dia més sobre la vellesa i els seus processos, promovent l’envelliment actiu per a que la vida, a més de ser llarga, sigui de qualitat. El concepte Age-Friendly Hospital (AFH), en el que ens endinsem ja fa més de tres anys, i la nostra nova guia de bones pràctiques ens conduiran a aconseguir-lo.
Departament d’Investigació. CASA SOLO Arquitectos SLP.
The determinants of Active Ageing. Source: Active Ageing: A Policy Framework, WHO, 2002